Beklenmedik Olaylar Karşısında Zikir ve Dualar İstihare Duası
Cabir bin Abdullah radıyallahu anhuma diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bize Kuran surelerini öğrettiği gibi her şeyde istihareyi de öğretir ve şöyle derdi:
Birinizi bir şey düşündürdüğü zaman farz dışında iki rekat namaz kılsın, sonra da şöyle desin ve ihtiyacını dile getirsin: Allahümme inni estehirüke biilmike, veestakdiruke bi-kudretike, veeselüke min fadlikel azim, feinneke takdirü vela akdirü, vetalemu velaalemü, veente allamül ğuyub, Al-lahümme inkünte talemü enne hazel emre hayrün li fi dini ve maaşi ve akibeti emri (acili emri ve acilihi), fakdürhü li ve yessirhu li, sümme barik lifihi, vein künte talemü enne hazel emre şerrün li fidini ve maaşi ve akibeti emri (acili emri ve acilihi) fasrifhu anni, vakdür liyel hayre haysü kane sümme raddını bihi Allahım, ilminle senden hayır diler ve kudretinle takdirini beklerim.
Büyük lutfundan isterim. Çünkü sen takdir edersin, ben takdir edemem, sen bilirsin, ben bilemem. Sen görünmeyeni bilirsin. Allahım, eğer bu işin benim dinim, geçimim ve akibetim (geçmiş ve geleceğim) için hayırlı olduğunu biliyorsan, onu bana takdir et ve onu bana kolay getir.
Sonra da onu bana mübarek eyle. Eğer bu işin benim dinim, geçimim ve akibetim (geçmişim ve geleceğim) için şerli olduğunu biliyorsan, onu benden def eyle ve nerede olursa olsun bana hayrı takdir eyle, sonra da beni onunla razı eyle. Alimler şöyle demişlerdir: İstihare namazla ve zikredilen dua ile müstehaptır. Namaz iki rekat nafile olur.
Görünen odur ki, bu farzlara bağlı iki rekat sünnetle, tahiyyetül mescid ile ve diğer nafilelerle de olur. Birinci rekatta fatihadan sonra kulya eyyühel kafirun, ikincide de kul huvallahu ahad okur. Eğer namaz kılması zor olursa dua ile istihare eder.
Adı geçen duaya elhamdü lillah ve Peygambere salat ve selam ile başlayıp ve öyle bitirmek müstehaptır. Sonra sahih hadiste bildirildiği üzere istihare her iş için müstehaptır. İstihare ettikten sonra kalbinin yattığı şeyle amel eder, onu yapar. Allah daha iyi bilir. Buharı, Cuma, ¡166
• Ebu Bekr radıyallahu anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir şey isterse: Allahümme hirli vahterli, Allahım, bana hayrı seç ve hayrı tercih et, derdi. tirmizi. Daavat, 3516
Yorumlar
Henüz yorum yok.